Ventilatie boren brabant drillpro.nl beton Boorbedrijf regio Eindhoven

Vocht in de kruipruimte of kelder?

Drillpro Nederland • 2 maart 2024

Ik heb vocht in de kruipruimte, wat nu?

Vocht verlaat de kruipruimte via kruipruimte ventilatie rooster confens op muur

Vocht in de kruipruimte kan leiden tot schimmel, houtrot en een hogere luchtvochtigheid in huis. Hier zijn enkele manieren om vocht te verwijderen en te voorkomen:

Oorzaak achterhalen


Grondwater:

Grondwater komt vaak voor in gebieden met een hoge waterstand. Natuurlijke indicatoren kunnen wijzen op een hoge grondwaterstand. Plassen water in de tuin die lang blijven staan duiden op een hoge grondwaterstand.

Planten zoals riet, lisdodde en wilgen groeien vaak in gebieden met een hoge grondwaterstand. In Sloten en grachten in de omgeving kan je ook zien hoe hoog het water staat dit is vaak gelijk aan het grondwaterpeil.


Condensatie:

Door slechte ventilatie of hoge temperatuur verschillen ontstaat er condens. Vaak zichtbaar op leidingen of kruipluik. Dit doordat temperatuur daar vaak het meeste afwijkt. Condens is een indicatie dat er veel vocht in de lucht aanwezig is, en de lucht dit niet langer kan vasthouden. Door te snel afkoelen bereikt de luchtvochtigheid direct een waarde van 100% Rh.


Lekkage:
Lekkage van riool of waterleiding kan ook de oorzaak zijn van overmatig vocht in de kruipruimte. Controleer uw riool en leidingen in de kruipruimte visueel.

Waar op letten?


  • Riool: bij een lekkage aan het riool gaat dit vask gepaard met riool vliegjes of een muffe lucht van uit de kruipruimte. De geur van het riool is bij de meste van ons wel bekend. Controleer op scheuren bij overgangen en moffen vaak zal hier de buis kapot gaan of lekken.
  • Waterleiding: Oud en lekkend leidingwerk kan de oorzaak zijn van overmatig vocht in de kruipruimte. Langs leidingen ziet u vaak een wit spoor van zouten en kalk die achter blijft bij de lekkage. Ook onder de leidingen op het zijn vaak tekenen van een water vlek of weggespoeld zand. Een handige truc kan zijn om alle waterverbruikers uit te zetten voor u gaat slapen en de watermeter te controleren of deze over nacht is veranderd. Vergeet hier bij niet de toilet kraan dicht te draaien en de cv ketel uit te zetten.



Water afvoeren

Als er water in de kruipruimte staat kunt u dit het beste afvoeren met een dompelpomp. Graaf wel eerst een gat zodat de pomp op het laagste punt staat. Plaats in dit gat een emmer zodat u geen zand aanzuigt waar de pomp verstopt door raakt.


Een duurzame oplossing bij structurele problemen kan zijn: het plaatsen van een drainage systeem. Geperforeerde PVC-buizen of flexibele kokers met omhulling van geotextiel. Deze worden in een grindbed geplaatst om water af te voeren.



Kruipruimte drogen


Ventileren:

Plaats extra ventilatie naar de kruipruimte. Kruipruimte ventilatie reguleert uw kruipruimte. Zo voert kruipruimte ventilatie vocht af naar buiten, aclimatiseert het de temperatuur in de kruipruimte en voorkomt het schimmel vorming en ophoping van gassen en nare geurtjes. Voor het laten plaatsen van kruipruimte ventilatie kunt u direct bij ons terecht. Wij zijn de expert voor het boren en aanbrengen van kruipruimte ventilatie.


Bezoek kruipruimte ventilatie pagina >>


Bodemafdekking:

Een laag schelpen, grind of plastic folie (PE-folie) vermindert verdamping uit de bodem. Dit is vaak nodig bij een warmte brug ontstaan in de kruipruimte. Meestal wordt dit veroorzaakt door: aanwezigheid buis stadsverwarming, doorslaande warmte van vloerverwarming of convectorput. Een combinatie van een bodemfolie en kruipruimte ventilatie is dan vaak de uitkomst.



Vochtproblemen voorkomen


Vochtproblemen in de kruipruimte kunnen verschillende negatieve gevolgen hebben, zowel voor je huis als voor je gezondheid dit kan je beter voorkomen. Hier zijn de belangrijkste problemen:


1. Schade aan je woning


  1. Houtrot: Houten balken en vloeren kunnen verzwakken en uiteindelijk doorzakken.
  2. Schimmel en zwamvorming: Vooral de beruchte huiszwam kan zich verspreiden en ernstige schade veroorzaken.
  3. Aantasting van beton en metselwerk: Vocht kan beton aantasten en voegen verzwakken.



2. Slechter binnenklimaat


  • Hoge luchtvochtigheid: Vocht trekt omhoog naar de woonruimte, wat een benauwd gevoel geeft.
  • Koude vloeren: Vochtige lucht in de kruipruimte maakt vloeren kouder, wat meer stookkosten veroorzaakt.
  • Slechte luchtkwaliteit: Muffe geuren en schimmelsporen kunnen allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken.



3. Ongedierte


  • Zilvervisjes en pissebedden: Gedijen goed in vochtige omgevingen.
  • Muggen en ander ongedierte: Stilstaand water trekt insecten aan.
  • Houtworm en boktor: Vocht maakt hout aantrekkelijker voor deze schadelijke insecten.


Kruipruimte ventilatie specialist Drillpro Nederland

Man boort gat voor kruipruimte ventilatie

Drillpro Nederland staat bekend als dé expert op het gebied van kruipruimteventilatie. Wij zijn gespecialiseerd op het boren en plaatsen van kruipruimteventilatie. Wij inspecteren kruipruimtes op vocht en schimmel en bieden deskundig advies over ventilatieoplossingen.


Transperante prijzen: wij hanteren een vast tarief van €90,- per ventilatiepunt, wat klanten duidelijkheid geeft over de kosten.


Drillpro maakt gebruik van geavanceerde technologieën, zoals de "gepatenteerde Speedmodule", waardoor onze boren 30% sneller, lichter en sterker zijn dan traditionele boren. Wat tijd en geld bespaart ook voor u als klant.


Positieve Klantbeoordelingen:

Klanten waarderen onze professionele aanpak en effectieve oplossingen voor vochtproblemen in de kruipruimte. Wij streven naar een 100% tevredenheid.




Kruipruimte ventilatie aanvragen bij de specialist van Nederland?
Dien snel uw aanvraag in bij Drillpro Nederland


Hier aanmelden
Share by: