Ventilatie boren brabant drillpro.nl beton Boorbedrijf regio Eindhoven

Ventilatie kruipruimte?

Drillpro nederland • 26 juni 2022

Is ventileren van kruipruimte nodig?

Ventilatie kruipruimte roosters aan te brengen voor kruipruimteventilatie

Er is een discussie gaande of het nog nodig is om de kruipruimte te ventileren door bouwbesluit. De stelling luid: sinds de invoering van bouwbesluit moeten begane grond vloeren lucht dicht zijn en worden nagenoeg altijd uitgevoerd in beton. Eventueel vochtige lucht uit de kruipruimte kan de vloer dus niet meer aantasten & kan ook niet in de woning komen.


volgens het bouwbesluit is dit inderdaad niet nodig. Maar het kan zijn dat uw woning wordt opgeleverd met een GIW-garantie.
Er zijn dan instanties welke een waarborgcertificaat verstrekt waarin is vastgelegd dat uw woning aan bepaalde eisen voldoet.
De stichting woningborg geeft ook zo'n certificaat af en zij hebben een zogenaamde ABC lijst opgesteld.
In deze ABC-lijst staat dat een kruipruimte er een minimale ventilatiedoorlaat van 400mm2 per m2 vloeroppervlak beganegrondvloer aanwezig moet zijn.

Indien uw woning dus met een bepaalde garantie gebouwd wordt kunt u bij deze garantieverstrekker ook informeren of uw kruipruimte geventileerd moet worden.


En wat is dan de functie van het ventileren van de kruipruimte?


  • voorkomen van vocht en eventueel stank (vanuit de grond)in de kruipruimte.
  • Schimmel vorming in kruipruimte
  • Explosie gevaar
  • Voorkomen aanzuigen vochtige lucht door mechanische ventilatie


Indien een kruipruimte wordt toegepast is ventilatie zeker aan te bevelen.
Zonder ventilatie kan de kruipruimte bijzonder vochtig worden. Nu moet de begane grondvloer wel luchtdicht zijn. Helaas is dat een te theoretisch verhaal. Rond meterkasten en leidingdoorvoeren ontstaan na verloop van de tijd in de praktijk vrijwel altijd lekken. Door mechanische ventilatie wordt het aanzuigen van vochtige lucht vanuit de lekken in de begane grondvloer nog eens versterkt (onderdruk in kruipruimte). Met als gevolg schimmelvorming.

Het is ook veiliger. Denk aan explosiegevaar bij gaslekken. Het kan ook stank voorkomen.

De meeste aannemers brengen overigens ventilatie aan bij kruipruimtes. Het kan veel problemen voorkomen omdat aannemers ook wel weten dat de vloer nooit helemaal luchtdicht gemaakt kan worden.

Het gaat dus niet zo zeer om aantasten van de vloer. Stank kan enorm zijn zonder ventilatie. Je zou maar voor reparatie in de kruipruimte moeten zijn.


Denk ook eens aan alle berichten over radongas die ons via de media bereiken. Radongas is een natuurlijk gas dat in de kruipruimte accumuleert. Ventileer volgens de oude model bouwverordening. GIW gebruikt dezelfde 4cm2/m2 eis.


Reeds jaren staat ter discussie het nut van het al dan niet ventileren van een kruipruimte.


Historie( Vervallen Model Bouwverordening)


In de in 1992 vervallen Modelbouwverordening was aangegeven ( art. 183 lid 1) dat een kruipruimte voldoende op de buitenlucht geventileerd diende te worden. In de toelichting op voornoemd voorschrift was aangegeven dat de ventilatie diende plaats vinden met muisdichte roosters en in de tegenover elkaar liggende buitengevels.Verder werden in de toelichting doorlaten genoemd die als voldoende worden beschouwd. De openingen in de gevels diende te worden herhaald in de eventuele funderingsbalken van de binnenwanden. De gezamenlijke vrije doorlaatopeningen in elk van de tegenover elkaar liggende buitenwanden diende te zijn:

- 400 mm2 per m2 vloeroppervlak indien het een houten balklaag betrof of indien de grondwaterstand hoger of gelijk lag met de bodem van de kruipruimte ;

- of 100 mmm2 per m2 vloeroppervlak in alle overige gevallen. ( steenachtige vloer en geen hoge waterstand)


Huidige regelgeving ( Bouwbesluit)


In het Bouwbesluit zijn GEEN eisen voor kruipruimteventilatie opgenomen. Er zijn namelijk eisen gesteld aan de beganegrondvloer die zeer luchtdicht moet worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er eisen aan de waterdichtheid. De maximale luchtdichtheid van de beganegrondvloer bedraagt 20-10-6m3/m2.s ( art. 3.23 lid 4 BB) Omgerekend naar een vloer van 50 m2 is de een maximale opening in de vloer slechts ca. 6 cm2. Derhalve dienen alle openingen zorgvuldig te worden afgedicht( standleidingen,meterkastdoorvoeren en event. kruipluik(en) met luchtdichting en luikring) Volgens een in NEN -blad aangegeven methode kan worden nagegaan of de luchtdichtheid voldoet aan de voorschriften.



Effect van ventilatie kruipruimte:


In een vakblad ( Bouwwereld d.d. 5 jul 1999) is aan het wel of niet ventileren een artikel gewijd. De eindconclusie is dat het ventileren van een kruipruimte een gunstig effect heeft op de hoeveelheid voch en op de radonconcentratie in de kruipruimte.



Conclusie:


Het Bouwbesluit dwingt niet het aanbrengen van kruipruimte ventilatie omdat een luchtdichte vloer is vereist. Indien opdrachtgever toch kruipruimte ventilatie wenst, moet hij dat dan ook in een bestek laten opnemen.


Technisch is het mogelijk een luchtdichte vloer te maken en door een onderzoek vast te stellen of de vloer werkelijk aan de eis voldoet. Maar ik lees dat een meting ca. 3 uur arbeid vraagt.

Gezien de kosten van een meting en de relatief lage kosten voor het aanbrengen van ventilatie kruipruimte zou ik dan ook niet nalaten deze aan te brengen. In dit geval is het gezegde "overdaad schaadt" maar beter voorkomen dan genezen.


Laat uw kruipruimte ventileren door extra ventilatie te plaatsen door - Drillpro Nederland

Kruipruimte ventileren plaatsen boren ventilatie

Aanvragen: boring kruipruimte

Share by: